Perancangan Menu
- Maksud
- satu senarai hidangan lengkap untuk sesuatu sajian
- Tujuan merancang menu
- Menyediakan sajian yang diperlukan
- Menjimatkan masa, tenaga dan bahan
- Menyediakan sajian yang enak, menarik dan berkhasiat
- Menyediakan sajian yang menepati anggaran belanjawan
- Faktor penentu Menu
- Tujuan sajian - tentukan majlis formal atau tidak formal
- Kegemaran - tentukan jenis menu yang digemari atau yang dipesan. Kenal pasti pelanggan
- Kepelbagaian - hidangan mengandungi variasi dari segi kaedah memasak, bahan yang digunakan , warna dan rasa.
- Kemudahan fizikal - bergantung kepada peralatan dan kemudahan yang ada
- Keperluan - bergantung kepada keperluan , keadaan fizikal dan kesihatan tetamu
- Sumber tenaga dan masa - makanan dapat disiapkan dengan sempurna seperti yang dirancang
- Bilangan tetamu - bilangan tetamu harus diketahui lebih awal mengelakkan makanan yang tidak mencukupi atau mengelakkan pembaziran
- Perbelanjaan - Menu mestilah berdasarkan peruntukkan yang ditentukan
- Sumber makanan - boleh didapati dengan mudah , segar dan berkualiti
Masak Tanpa Minyak | Masak dengan sedikit minyak | Masak dengan banyak minyak |
Mengukus Menggril Membakar | Menggoreng dengan sedikit minyak | Menggoreng |
Menyedia dan Penyajian Hidangan
- Hidangan sepinggan lengkap
- Maksud
Hidangan seimbang yang mengandungi semua nutrien yang diperlukan oleh tubuh - Ciri-ciri hidangan sepinggan lengkap
- Mudah
- Ringkas
- Berkhasiat
- Cepat disediakan
Piramid makanan
iii. Contoh hidangan sepinggan lengkap- Bihun goreng
- Nasi goreng
- Kuetiau goreng
- Burger
- Pizza
- Sandwich
- Kebab
- Nasi kerabu
- Lontong
- Bubur nasi
- Roti canai dengan kuah dal
- Maksud
No comments:
Post a Comment