Monday 24 October 2011

MASAKAN

Perancangan Menu

  1. Maksud
    • satu senarai hidangan lengkap untuk sesuatu sajian
  2. Tujuan merancang menu
    1. Menyediakan sajian yang diperlukan
    2. Menjimatkan masa, tenaga dan bahan
    3. Menyediakan sajian yang enak, menarik dan berkhasiat
    4. Menyediakan sajian yang menepati anggaran belanjawan
  3. Faktor penentu Menu
    1. Tujuan sajian - tentukan majlis formal atau tidak formal
    2. Kegemaran - tentukan jenis menu yang digemari atau yang dipesan. Kenal pasti pelanggan
    3. Kepelbagaian - hidangan mengandungi variasi dari segi kaedah memasak, bahan yang digunakan , warna dan rasa.
    4. Kemudahan fizikal - bergantung kepada peralatan dan kemudahan yang ada
    5. Keperluan - bergantung kepada keperluan , keadaan fizikal dan kesihatan tetamu
    6. Sumber tenaga dan masa - makanan dapat disiapkan dengan sempurna seperti yang dirancang
    7. Bilangan tetamu - bilangan tetamu harus diketahui lebih awal mengelakkan makanan yang tidak mencukupi atau mengelakkan pembaziran
    8. Perbelanjaan - Menu mestilah berdasarkan peruntukkan yang ditentukan
    9. Sumber makanan - boleh didapati dengan mudah , segar dan berkualiti

Cara memasak dan menyediakan makanan

Masak Tanpa Minyak  Masak dengan sedikit minyak  Masak dengan banyak minyak 

  

  
Mengukus
Menggril
Membakar
Menggoreng dengan sedikit minyak
Menggoreng


Menyedia dan Penyajian Hidangan

  1. Hidangan sepinggan lengkap
    1. Maksud
      Hidangan seimbang yang mengandungi semua nutrien yang diperlukan oleh tubuh
    2. Ciri-ciri hidangan sepinggan lengkap
      1. Mudah
      2. Ringkas
      3. Berkhasiat
      4. Cepat disediakan


    Piramid makanan



    iii. Contoh hidangan sepinggan lengkap
    1. Bihun goreng
    2. Nasi goreng
    3. Kuetiau goreng
    4. Burger
    5. Pizza
    6. Sandwich
    7. Kebab
    8. Nasi kerabu
    9. Lontong
    10. Bubur nasi
    11. Roti canai dengan kuah dal

No comments:

Post a Comment